Barzani’nin Karizması

Sevsin sevmesin, bugün herkes Barzani’den büyük beklentiler içinde, günümüzde Barzani’nin karizma ve büyüsünü arttıran etkenlerin sosyolojisi, geçmişte Barzani ailesine “doğal statüyü” kazandıran sosyolojiden farklılıklar taşıyor. Geleneksel karizma dönüşüme uğruyor, rasyonel karizma’ya dönüşüyor.
Yaşar Abdulselamoğlu
Bu Kürt toplumunun Güney’de yaşadığı dönüşümlerle de bağlantılıdır, ama Barzani’den Bölgesel çaptaki beklentiler ve özellikle de, Kürtlerin içinde bulunduğu kritik durumdan ötürü, diğer parçalarda yaşananların sosyolojisi ile de bağlantılıdır.
Barzani isminin Bar -yük ve zani(n) –bilmek etimolojik kökleriyle açıkladığımızda Barzani’nin Sorumluluğu’nun bilincinde, Yükünün farkında olan biri olmayı telkin ediyor ismi kendisine diyebiliriz, ancak, Kürt siyasetinin aşırı irrasyonalist dünyasında Kürtler için rasyonalite arayan siyasi bir aktör olarak Barzani’ye yüklenenler, beklentiler bugün haddinden fazla, bunun bahsettiğimiz karizmanın rasyonal dönüşümüne etkisi var, ama aynı zamanda Kürtlerin kendisinden beklentileri irrasyonel aşırılıklara dönüştürdüğü için risklidir de; Ortadoğu’da ve özellikle de, Kürtlerle ilgili nerede bir rüzgar esse, iyi ya da kötü, bu Barzani ile ilişkilendiriliyor. “İŞİD”, “TR’yi”, Obama’yı, Batı’yı Barzani yönetiyor. “Barzani 4 parça Kurdistanı birleştirecek”, “Barzani Şengal’I zamanında niye kurtarmadı”,
“Musul’u niye almıyor”, Barzani Musul’a el koyacak, Güney’den Akdenize kadar Kürt Koridoru oluşturacak”, “Barzani istese, Türkiye’de Çözüm olur”.
Bu ve benzer beklentileri, yorumları uzattıkça uzatabiliriz. Oldukça rasyonel, doğal ve şeffaf bir tutum ve karektere sahip olan Mesud Barzani üzerinden bir Barzani Mitolojisi üretilmesi onun Bölgede en güvenilir bir rasyonel aktör olmasının etkisi büyüktür, ama bu Barzani ile ilgili hakikatlerin önüne geçtiği, hayal kırıklığına varan beklentileri arttırdığı için doğru değildir.
Diktatör, otoriter ve totaliter liderler irrasyonel beklenti ve mitolojileri hep canlı tutarlar, etraflarındaki “organik aydınlar” bir mitoloji fabrikası gibi lider üzerine efsaneler üretirler, oysa demokrat ve rasyonel liderler çok açık ve şeffaf olurlar ve bu tür bir sahilikten uzaklaşmaktan rahatsızlık duyarlar.
Barzani Ankara’daki tutumu ile hakkında hikaye üreten herkesi hayrete düşürecek bir mütevazilikle akl-i selimliğini gösterdi. Barzani’nin hakkındaki mitolojilerle bu rasyonel ve sağlıklı tutumda istikrarlı olması Kürt siyasetinin geleceği için insana umut veriyor.
Kürtlerin zelzele ve fırtınalarla çalkantılı ruhsal ve siyasi dünyalarında bütün kaygı, endişe, tehlike ve algı operasyonlarına ragmen akl-ı selimi koruyabilme Kürtlerin yön-kayması yaşamamaları için riskler ve fırsatların kaygan dünyasında ayakta durabilmeleri için fundamental öneme sahiptir.
Ortadoğu’da olup biten herşeyin arkasında Barzani’yi aramayalım, ama olup biten herşeyin akla uygun, diyalog ve şeffaflık içinde insanca sonuçlanmasında mutlaka kendisinden ümitvar olalım.
Kürt toplumu Barzani’nin yükselen rasyonel karizmasını sağlıklı bir şekilde değerlendirmelidirler. Kürtlerin ihtiyaç duydukları şey, bugün kendi rasyonalitelerini bulmaktır. Bu bütün kürtlerin ortak dialogu, farklılığı, akl-ı selimliği, ulusallığı ve kamusal aklının inşa edilmesi ile mümknüdür.
Çılgınlaşmanın normalleştirilmesini imkansız kılmak zorundayız. Bunun için sağlıklı düşünme, sahi olma bizim olmayan, doğal olmayan ve bizi biz olmaya yabancılaştıran bu çılgınlığa karşı aklı, diyalogu ve hissiyatı yükseltmek zorundayız.