Hendek Siyaseti,Yasaklar ve Seçimler Üzerine Kürtler Neler Düşünüyor?

Suriye’de son üç yıldır devam eden iç savaş ve bölgeden oraya savaşmaya giden-cenazesi geri gelen Kürt gençler birçok ailede PKK’ye yeni katılımları tetiklemiştir. Bu süreçte Türkiye’de devam eden barış görüşmeleri sebebiyle örgüte katılan gençler bir iç tehdit olarak algılanmazken gelinen son noktada “dağa çıkışlar” devlet için baş ağrıtıcı hale gelmiştir.
DR. MEHMET YANMIŞ / Dicle Üniversitesi
Şubat 2016
Bu çalışma herhangi bir kurum ve kuruluştan maddi destek alınmadan hazırlanmıştır.
ÖNSÖZ
Rojava’da Kürtlerin PKK destekli PYD öncülüğünde bir özerk bölge oluşturma isteğinin Türkiye’nin “Suriye’nin toprak bütünlüğünün korunması” politikasıyla çatışması ve iç politikada ortaya çıkan yeni şartlar barış görüşmelerini durma noktasına getirmiştir. Dahası, Haziran 2015 sonrasında fiili bir çatışma sürecine girilmiş, PKK’nın gençlik yapılanması şeklinde şehirlerde kurulan YDG-H üyeleri bazı mahallelerde hendekler kazıp, barikatlar oluşturarak güvenlik güçleriyle çatışmaya başlamıştır.
Kürt ulusalcı çevrelerce “halkın özsavunması” şeklinde tanıtılan bu strateji bölgede beş aya yakın bir sürede değişik ilçe ve illerde, yüzün üzerinde güvenlik görevlisinin şehit olmasına, bir o kadar da sivil vatandaşın ölmesine, 250.000’den fazla insanın göç etmesine veya evlerini uzun süre terk etmelerine ve 800’ün üzerinde örgüt üyesinin ölmesine neden olmuştur. Bunun yanında uzun süreli sokağa çıkma yasakları, PKK’nin boykotları ve çatışmalar sebebiyle bölgede yer yer sosyo-ekonomik hayat durma noktasına gelmiştir.